Nieuws

Flits van Bliksemfles


Tijd voor weer een update van afgeronde en aankomende Bliksemfles-activiteiten!

 

 • Ik trainde afgelopen seizoen de groep Nhancer van improvisatieclub TarTrek uit Haarlem. Met veel succes speelden ze 10 juni hun afsluitende voorstelling Ondertussen… naar een door mij verzonnen concept. Ook de cursisten die ik bij CREA Amsterdam onder mijn hoede had, lieten zien wat ze geleerd hebben tijdens hun eerste geïmproviseerde show ooit!
 • Onlangs stond ik in België op de planken als gast bij het Vlaamse duo Trickle Improv. Voor de pauze speelden we een format dat ik zelf heb verzonnen, na de pauze een Trickle-show.
 • Op uitnodiging van de Amsterdam University College gaf ik vorige week een workshop improviseren aan de getalenteerde studenten uit de performing arts commissie.
 • Met mijn collega’s van The Big Mo speelde ik twee keer voor verzekeraar A.S.R. in Utrecht. Door geïmproviseerde scenes maakten we de ontwikkel-thema’s inzichtelijk voor de werknemers. En er viel nog het nodige te lachen ook!
 • Meer improvisatie voor bedrijven volgt eind deze maand als ik werknemers van ABN AMRO een workshop geef. Over elementen uit het improvisatietheater die zij kunnen gebruiken in hun werkomgeving.
 • Wil je me zien optreden, kom dan zaterdag 1 juli naar Den Haag. Mijn improvisatieformatie Het Gevolg speelt dan samen met het Haagse KABAM in theater In De Steeg. Wat de VVV van Den Haag daarover te zeggen heeft, lees je hier.

Worldtalks & Nederlands Theatersport Toernooi

Komende vrijdag (aka 10 maart) presenteer ik Worldtalks & Co in de Stadsschouwburg Amsterdam: de meeste interessante vrijdagmiddag-borrel van de stad. Te gast zijn o.a. Job Cohen en Heleen Mees. Het onderwerp: de (on)mogelijkheid van de stadstaat in het algemeen en de republiek Amsterdam in het bijzonder. Meer informatie + aanmelden voor gratis toegang achter deze link.

De rest van dat weekend (aka 11 en 12 maart) sta ik met mijn improvisatie-groep Het Gevolg in Utrecht op het Nederlands Theatersport Toernooi 2017: het grootste improvisatietoernooi van Nederland en België. Voor praktische informatie daar over klik je hier.

Jong DeLaMar, podcasts & IMPRO Amsterdam

 • Deze week speelde ik met improvisatie-gezelschap Het Gevolg op JONG DeLaMar. We improviseerden vier keer een kwartier scènes geïnspireerd op het toneelstuk Venus en input uit het publiek.

 

 

 • Eind deze maand gaan mijn Theatersport II-cursisten het podium op. Op 28 januari vertonen ze tussen 16:30 en 18:15 hun kunsten in de muziekzaal van CREA. In februari gaat een nieuwe beginnerscursus van start, waarvoor nog een paar plekjes vrij schrijven (inschrijven kan hier)
 • Van 21 tot 28 januari is het internationale festival IMPRO Amsterdam in het Compagnie Theater. Ik speel zelf een bescheiden rol door twee podcasts op te nemen en tweemaal het open podium te presenteren en begeleiden. In English of course.

Flits van Bliksemfles

En toen was het al december. Tijd voor een korte flits met een greep uit de opdrachten die Bliksemfles de afgelopen maanden heeft gedaan:

 • Voor MEC Wavemakers ontwikkelde en verzorgde ik een workshop over pitchen, speechen & presenteren. Samen met collega Thomas Hoogendoorn maakten we er een uitdagende en leerzame middag van (waar ook nog een hoop te lachen viel).
 • Ik hielp de CliniClowns een e-boek te maken voor ouders die graag meer willen spelen en fantaseren met hun kinderen. Met simpele spelletjes en uitdagingen uit zowel de clownerie als het improvisatie-theater. Vanaf 19 december te verkrijgen!
 • Met ingang van dit seizoen ben ik vast docent bij improvisatie-vereniging TarTrek in Haarlem. Mijn groep speelde al twee mooie voorstellingen en zit vol plannen voor het nieuwe jaar.
 • Voor het Nicolaas Lyceum in Amsterdam ontwikkelde ik samen met Laura Doorneweerd een programma om technieken uit het improvisatietheater in te zetten voor sociale veiligheid op school. Met een zeskoppig team gingen we aan de slag met de tweedeklassers, wat zorgde voor een confronterende en nuttige ochtend voor de leerlingen.
 • Op het Sint Vitus College in Bussum gaf ik een reeks impro-workshops.
 • Ik coachte beginnende ondernemers die meedoen aan het project Starters4Communities met als doel hun idee voor een onderneming zo effectief mogelijk te presenteren.

Plannen voor het nieuwe jaar zijn er natuurlijk ook genoeg. Zo ga ik met mijn impro-collectief Het Gevolg de planken op. Op 16 januari spelen we in Amsterdam op DeLaMar Jong en het weekend van 11 maart staan we op het Nederlands Theatersport Toernooi (NTT). Verder staan er de nodige cursussen, workshops en optredens in de agenda, dus hou het in de gaten via deze site, twitter of facebook!

 

Terugblik seizoen 2015 /2016

Zoals gebruikelijk blik ik voor aanvang van het nieuwe theaterseizoen kort terug op het afgelopen jaar met een greep uit de opdrachten en optredens. Het begin van het seizoen stond in het teken van het voorbereiden van Alpacas, de nieuwe improvisatieshow van BNN-VARA, waar ik als trainer bij betrokken was.

Na de opnames van het eerste seizoen had ik weer meer tijd voor andere improvisatielessen. Mijn vaste cursus bij CREA natuurlijk, maar ook bij o.a. theatergroepen Zeg Nou Zelf, Totdat de dom valt, SwaajpParnassos en Kattekwaod. Daarnaast verzorgde ik workshops voor verschillende scholen en instanties als BMS, Wetterskip Fryslân, het Amsterdamse Jonge Ambtenaren Netwerk en Reade. Een leuke opdracht was de gespreksleiding in de Stadsschouwburg Amsterdam na een dansvoorstelling.

Verder organiseerde en presenteerde ik een maandelijkse improvisatie-avond in het Torpedo Theater en trad ik natuurlijk zelf weer veel op. Als invaller bij The Big Mo en Flunknarf, bij gelegenheidsformatie De Firma (halve finale Nederlands Theatersport Toernooi) en kwartet De Vereeniging.

Tot slot speelde ik mijn tiende en laatste seizoen bij Placebo Improvisatietheater, met als hoogtepunt een serie locatievoorstellingen Improweerwolven in het Amsterdamse Vliegenbos.

PS tussendoor schreef ik ook nog de nodige blogs over improvisatie.

Foto:

Gehackt :-/

Waarom is een raadsel, maar deze website is gehackt. Via de browsers Google Chrome en Firefox werkt alles nog prima, maar openen met Internet Explorer is voorlopig niet mogelijk. We proberen dit natuurlijk zo snel mogelijk op te lossen, excuses voor het ongemak.

Workshops voor scholieren & ambtenaren

Gaf ik gisteren nog een improvisatie-workshop voor de leerlingen van het Nicolaas Lyceum in Amsterdam, morgen ga ik aan de slag met het Jonge Ambtenaren Netwerk. Doel van die sessie: vaste patronen doorbreken en nieuwe creativiteit laten stromen. En natuurlijk een leuke middag hebben met zijn allen.

Samenwerking, optreden en meer

– Bliksemfles werkt samen met Kwartier Noord in Friesland. Na twee succesvolle pilots, zijn de improvisatie-workshops van Bliksemfles nu te boeken bij het leukste adres van Friesland. Op zichzelf staan of in combinatie met een vergadering, brainstorm, teambuildingsdag of zelfs kookworkshop, het kan allemaal.

– In maart stond ik als onderdeel van gelegenheidsformatie De Firma op het Nederlands Theatersport Toernooi (NTT). Samen met mijn teamgenoten Thomas Hoogendoorn, Johan Hoekstra en Matthijs Kop schopte ik het tot de laatste vier. In een bloedstollende halve finale, die eindigde in een gelijkspel, werden we uiteindelijk uitgeschakeld.

– Dit seizoen neem ik afscheid bij Placebo Improvisatietheater. Na tien jaar is het tijd voor nieuwe uitdagingen. Op vrijdag 22 april speel ik een afscheidsvoorstelling in het CREA Theater te Amsterdam. Reserveren kan hier.

Optredens begin 2016

Het nieuwe jaar begint met een aantal ontzettend leuke optredens:

Zo ben ik zondagmiddag 10 januari samen met De Vereeniging te gast in Café Snor, de maandelijkse improvisatie-show van de groep Man Met Snor. Plaats van handeling: café De Walrus in Leeuwarden. Toegang: gratis.

Vrijdag 29 januari speel ik met De Vereeniging in De Verspiegeling te  Nijmegen vanaf 20:30 bij met en tegen de groep Extra Stout. Voor 5 euro kun je erbij zijn, reserveren en meer info lezen kan hier.

Op 6 februari probeer ik me net als vorig jaar te plaatsen voor de finale van de het landelijke improvisatie Maestro-concours. Maar bovenal ga ik er met een aantal geweldige medespelers een ontzettend leuke voorstelling van maken. Dat is te zien in het AMCO Theater te Voorburg (reserveer info achter de klik).

12 en 13 maart speel ik met gelegenheidsformatie De Firma op het Nederlands Theatersport Toernooi (NTT) dat jaarlijks in Utrecht wordt gehouden. 35 improvisatiegroepen uit Nederland en België doen daar een gooi naar het officieuze Nederlands kampioenschap improvisatie.